shaving ben kingsley

Naj čudniji ritual brijanja i njegovanja lica iz cijelog svijeta

Možda se ne sjećate svog prvog šišanja; ali tvoje prvo brijanje? Ovo je vjerojatno uspomena koja vas nikada neće napustiti. Prvi dodir hladne oštrice na tvojoj koži, klizanje britve (iako nesigurno) preko tvojih obraza, i na kraju slatka, nesnosna bol poslije brijanja koju je tvoj tata posudio… tvoje prvo brijanje vjerojatno nije nešto za zaboraviti, čak i ako sam čin može biti sumoran tijekom godina. Ono što je danas moderan obred prijelaza ima fascinantnu povijest kroz kulture i doba.

Ova jednostavna gesta brijanja evoluirala je na mnogo načina tijekom tisućljeća i vuče korijene sve do Egipćana.

Brijanje nije bilo samo dobar izgled; rituali brijanja imaju fascinantnu povijest:

Stari Egipćani

Brijanje kakvo poznajemo vuče korijene iz starog Egipta. Po svemu sudeći, Egipćani su imali gotovo nezdravu osobnu opsjednutost tjelesnom higijenom i osebujnim običajima koji su je pratili. U ranim godinama egipatske civilizacije muškarci su puštali bradu i kosu na glavi. Kraljevi su čak pleli kosu. Neki bi muškarci čak i omasali brkove. Ali kako je vrijeme prolazilo, s početkom dinastičkog razdoblja, muškarci su bradu na licu i tijelu prestali doživljavati kao znak muškosti. Umjesto toga, postao je znak animalističkih tendencija. Kako bi bili civilizirani, odlučeno je, muškarci bi trebali ukloniti sve svoje dlake. I tako brada, kosa na glavi, kosa na prsima, sve je nestalo. Zapravo, svi bogati egipatski muškarci poput kraljeva i plemića unajmljivali su brijače s punim radnim vremenom da žive s njima i redovito su im brijali lica kako bi svaki dan izgledali čisto. Brijanje je postalo toliko važno da će, kada kralj bude preminuo, jedan od slugu koji će ga pratiti do groba biti, pogađate, brijač. A među bogatstvom koje je zakopano s kraljem bit će britva optočena draguljima. Iako dinastički egipatski kraljevi nisu nosili prave brade ili brade, oni su nosili malu lažnu bradu zvanu “Osrid” ili “Božanska brada”. Osrid je napravljen od raznih metala poput zlata ili srebra. Zašiljao bi se i nosio tijekom slavlja ili povoljnih dana kao dodatak licu. Sve dok je kralj bio živ, njegov Osrid će biti ravan, ali nakon njegove smrti, faraonov Osrid će dobiti šiljastu kovrču koja je dodana na kraju, što znači da on sada više nije kralj, već Bog. Nije to bio samo kralj, čak su i egipatski svećenici razvili vlastiti ritual brijanja. Uklonili bi sve dlake čupajući svaku jednu po jednu. Oh!

Mezopotamci

Stvari su bile drugačije za civilizaciju koja je cvjetala između Tigrisa i Eufrata. Za one koji nisu znali, Asirci, Feničani i Sumerci radije su imali gustu bradu. Mezopotamci su, za razliku od Egipćana, brade smatrali vrlo važnim jer su prikazivale sliku bogatog i moćnog čovjeka. Zapravo, mezopotamski su muškarci svoje brade održavali i njegovali nanošenjem kane kako bi sačuvali svoju prekrasnu boju. Također su dodali vrpce na svoje brade kako bi dodali štih. Duga šiljata brada ukazivala je da najvjerojatnije gledate muškarca visokog statusa. To je značilo da je viša klasa provodila mnogo vremena uređujući svoje brade i pazeći da budu šiljaste. Njihova tradicija dovela ih je do toga da imaju kovrčave brade kao simbol moći. Što je dulja brada, to je viši status. Mezopotamci su imali zanimljiv način uređenja kose prema muškom zanimanju. Frizura je mnogo govorila o profesiji osobe… pa je ljudima na ulicama bilo lakše prepoznati liječnika ili svećenika.

Prahistorijski Grci

Stari Grci su bili muškarci s bradom. Brade su se smatrale simbolom muškosti i muškosti. Brade su također bile obilježene mudrošću. Drevne grčke filozofije dovele su do spajanja brada s vjerskim ritualima, kao što je dječaci koji nude svoje prve brade kao počast bogu Sunca, Apolonu. Starom Grku su brade bile toliko važne da su ga bez brade viđali samo kad je tugovao ili tugovao zbog gubitka voljene osobe. U takvim okolnostima muškarci bi koristili oštricu, ili bi u nedostatku oštrice čupali jednu po jednu dlaku s brade golim rukama ili jednostavno palili bradu. Kada bi muškarac umro, njegova obitelj bi objesila pramenove njegove brade na vrata, pokazujući prolaznicima da je muški član kuće preminuo.

1658149855 93 Top 5 osvjezavajucih trendova duge brade